5 باور غلط در مورد آلزایمر

با برطرف شدن 5 سوء تفاهم در مورد آلزایمر به 5 حقیقت در مورد این بیماری پی ببرید.

باور غلط شماره 1 : آلزایمر تنها برای افراد مسن رخ میدهد

اکثر کسانی که به آلزایمر دچار هستند در سن 65 سالگی یا بالاتر به سر میبرند. اما به طور کلی آلزایمر میتواند در سنین پایین هم رخ دهد. در حدود 5% از مبتلایان به این بیماری علائم آن را در 30 تا 50 سالگی خود مشاهده مینمایند. از این پدیده با عنوان آلزایمر زودرس یاد میشود.

افرادی که به آلزایمر مبتلا میشوند معمولا پس از گذشت زمانی زیاد متوجه وجود آن میشوند. این به این دلیل است که پزشکان اغلب آلزایمر را به عنوان یک بیماری در سنین میانسالی در نظر نمی گیرند و احتمال آن را رد میکنند. آنها اغلب علائمی همچون از دست دادن حافظه را ناشی از استرس میدانند.

آلزایمر زودرس میتواند ارثی باشد. محققان بر این باورند که آلزایمر به دلیل تغییراتی بوجود می آید که توسط یکی از سه ژن نادر از والدین به فرزند انتقال پیدا کرده است.

باور غلط شماره 2 : با افزایش سن، کشاهده ی آلزایمر در افراد اجتناب ناپذیر است

از دست دادن بخشی از حافظه در کهنسالی امری طبیعی است. اما نشانه های آلزایمر همچون فراموشیهای مکرر روزانه و گم کردن مسیر به هیچ عنوان در کهنسالی طبیعی نیست.

این طبیعی است که گهگاه فراموش کنید که کلیدهای خود را کجا گذاشته اید. اما فراموش کردن محلی که دفعات بسیار زیادی در آنجا بوده اید و یا فراموش کردن فصلی که در آن هستید، نشان دهنده ی وجود اختلالات جدی در حافظه ی شماست.

برخلاف از دست رفتن حافظه به طور خفیف که بخشی از کهنسالی است، بیماری آلزایمر به صورت پی در پی در مغزپیشرفت مینماید. زمانی که بیماری به اوج خود میرسد، فرد تواناییهای اولیه ی خود همچون فکر کردن، خوردن، صحبت کردن و مواردی از این دست را از دست میدهد.

بنابراین اگر حافظه ی شما به اندازه ای که از آن انتظار میرود قوی نیست، به این معنی نخواهد بود که شما دچار آلزایمر شده اید. این وضعیت در میان افرادی که پا به سن میگذارند بسیار رایج است اما نمی توان گفت که مبتلا شدن به فراموشی در کهنسالی اجتناب ناپذیر است. زیرا برخی از کهنسالان در سلامت کامل، حافظه ای قوی دارند و کاملا هوشیار هستند.

باور غلط شماره 3 : آلزایمر به مرگ منجر نمی شود

متاسفانه این باور هم غلط است. زیرا آلزایمر در حال حاضر ششمین دلیل مرگ و میر در ایالات متحده به شمار میرود. اغلب بیماران مبتلا به آلزایمر 8 تا 10 سال پس از تشخیص بیماری فوت میشوند.

ممکن است این بیماران خوردن و آشامیدن را از یاد ببرند یا حتی ممکن است در بلعیدن غذا به مشکل بخورند که این حالت میتوانند منجر به سوء تغذیه های شدید شود. همچنین ممکن است این بیماران با مشکلات تنفسی روبرو شوند که این اختلال منجر به پنومونی(pneumonia) میشود که در اغلب اوقات بسیار مرگبار است.

همچنین برخی از رفتارهای پرخطر مانند سرگردانی در موقعیتهای خطرناک مانند عبور از خیابان میتواند منجر به حوادثی مرگبار برای این بیماران شود.

باور غلط شماره 4 : روشهای درمانی وجود دارد که میتواند روند پیشرفت آلزایمر را متوقف نماید

اگرچه برخی از روشهای درمانی میتوانند علائم بیماری آلزایمر را بهبود دهند اما در حال حاضر هیچ روشی وجود ندارد که با استفاده از آن بتوان این بیماری را متوقف نمود یا از سرعت پیشرفت آن کم کرد.

پزشکان در مورد مکملها، برنامه های غذایی و یا رژیمهایی که برخی از سودجویان برای بیماران مبتلا به آلزایمر تجویز مینمایند هشدار میدهند. زیرا هیچ مدرکی وجود ندارد که ثابت کند این روشها برای درمان بیماری آلزایمر مناسب است.

5 دارویی که توسط FDA برای بهبود علائم آلزایمر مورد تایید قرار گرفته است به شرح زیر میباشد:

donepezil (Aricept) ، galantamine (Razadyne) ، memantine (Namenda) ، rivastigmine (Exelon)د(vastigmine (Exeloneایمر مورد تایید قرار گرفته است به شرحز سودجویان برای بیماران مبتلا به آلزایمر تجویز می نمایند هشدار می دهند و tacrine (Cognex) .

این داروها میتوانند به فکر کردن، حافظه، توانایی سخن گفتن و برخی از مشکلات رفتاری بیماران آلزایمری کمک کنند. اما این داروها برای همه ی بیماران آلزایمری کارایی ندارند. همچنین ممکن است این داروها برای مدتی کوتاه برای بیمار سودمند باشد و پس از آن کارایی خود را از دست بدهد.

باور غلط شماره 5 : آلزایمر بوسیله ی آلومینیوم، واکسن آنفولانزا، پرکردن نقره یا آسپارتام (aspartame)  بوجود می آید

ممکن است شنیده باشید که آشپزی بوسیله ی ظروف آلومینیومی میتواند منجر به آلزایمر شود. اما هیچ مدرک علمی وجود ندارد که این ادعا را ثابت کند.

برخی از افراد هم بر این باورند که شیرین کننده های مصنوعی آسپارتام میتواند آلزایمر را بوجود آورد. اما برای این ادعا هم هنوز هیچ مدرک علمی پیدا نشده است.

برخی دیگر عقیده دارند پر کردن دندان بوسیله ی نقره میتواند احتمال ابتلا به آلزایمر را در افراد بالاتر ببرد. این باور هم توسط هیچ مدرک علمی پشتیبانی نشده است.

باور غلط دیگر این است که واکسن آنفولانزا عامل بیماری آلزایمر میباشد. تحقیقات نشان میدهند که این موضوع دقیقا برعکس است : واکسیناسیون میتواند خطر ابتلا به آلزایمر را کاهش دهد و سلامت عمومی شما را بهبود بخشد.

کارشناسان دقیقا نمی دانند چه چیز عامل اصلی بوجود آمدن آلزایمر است. عامل این بیماری ممکن است مخلوطی از عوامل مانند ژنتیک، محیط و سبک زندگی افراد باشد. برخی از تحقیقات نشان میدهند که این بیماری با بیماریهایی مانند فشار خون، دیابت و نارساییهای قلبی ارتباط دارد. در حال حاضر تحقیقات زیادی بر روی این موضوع در حال انجام است اما تا کنون نتایج روشنی در این زمینه ارائه نشده است.

دانشمندان بیشتر فاکتورهای سبک زندگی را عامل بوجود آمدن آلزایمر میدانند. پزشکان عقیده دارند که رژیم غذایی سالم، ورزش کردن و انجام کارهایی که در آن ذهن به شدت درگیر میشود میتواند خطر ابتلا به آلزایمر را در افراد کاهش دهد. از آنجایی که تحقیقات در این زمینه هنوز در اول راه است، نمی توان سبک زندگی را عامل بوجود آمدن این بیماری قلمداد کرد.

مدیر کیاوین
ارسال دیدگاه