کک و مک صورت چرا به وجود می آید و برای از بین بردن کک و مک روی صورت چکار باید کنیم؟ اگر روی صورت شما هم لکه های کک و مک ظاهر شده باشد، حتما این سوال را از خود پرسیده اید. کک و مک صورت به لکههای کوچک قهوهای روی پوست گفته میشود، این لکه ها به خصوص در افرادی با پوست روشنتر، ظاهر میشوند و محل ظاهر شدن آنها نیز اغلب روی گونهها، بینی، بازو و یا شانهها هستند. در ادامه با دلایل ایجاد و بهترین راه های درمان کک و مک آشنا خواهیم شد.
کک و مک چیست؟
کک و مک را میتوان به عنوان نقاط رنگدانهای تعریف کرد که معمولاً به دلایل ژنتیکی یا تأثیرات محیطی ایجاد میشوند. این لکه ها به دلیل تولید بیش از حد ملانین در پوست ایجاد میشوند. کک و مک گاهی به رنگهای قرمز، قهوهای روشن و سیاه نیز در صورت ظاهر میشوند. هر چقدر فرد در معرض نور آفتاب قرار بگیرد این لکهها تیرهتر می شود. با اینکه کک و مک خطری ندارد، اما میتواند زیبایی چهره شما را تحت تاثیر قرار دهد، بنابراین بسیاری افراد به دنبال روشهایی برای کاهش یا درمان آن هستند.
دلایل ایجاد کک و مک
دلایل زیادی در ایجاد لکه های روی صورت دخیل هستند. ما در اینجا به برخی از شایع ترین دلایل آن می پردازیم:

عوامل ژنتیکی
اگر والدین شما کک و مک داشته باشند، احتمال زیادی وجود دارد که شما هم این لکهها را تجربه کنید. ژنتیک نقشی کلیدی در شکلگیری کک و مک دارد. علائم کک و مک ژنتیکی معمولا در سنین کودکی یا بلوغ نمایان میشود و در افرادی که دارای پوست تیره هستند، بسیار نادر است.
تاثیر نور خورشید
تابش مستقیم نور خورشید میتواند باعث افزایش تولید ملانین در پوست شود، که نتیجه آن ظهور یا شدت گرفتن کک و مکها است.
تغییرات هورمونی
در برخی موارد، تغییرات هورمونی مانند دوران بارداری یا استفاده از داروهای هورمونی میتواند باعث تشدید کک و مک شود.
روشهای پیشگیری از کک و مک
با توجه به این که درمان قطعی برای از بین بردن کک و مک وجود ندارد، بهترین راه حل جلوگیری از بروز یا تشدید آن روی پوست است. همانطور که قبلا گفته شد، نور آفتاب مهم ترین عامل در ایجاد کک و مک صورت است پس برای جلوگیری از ایجاد آن باید در برابر خورشید از خود محافظت کنید. در ادامه راهکارهایی که انجمن درماتولوژی آمریکا (AAD) برای جلوگیری از کک و مک ارائه کرده را بررسی میکینم:
استفاده از کرمهای ضدآفتاب
یکی از بهترین راهها برای جلوگیری از کک و مک، استفاده روزانه از کرمهای ضدآفتاب حتی در روزهای ابری است. سعی کنید از کرمهای با SPF 30 و یا بالاتر استفاده کنید و هر دو ساعت یک بار باید مجددا از کرم ضدآفتاب استفاده کنید.
پرهیز از تابش مستقیم نور خورشید
همیشه سعی کنید در ساعات اوج تابش خورشید، زیر سایه بمانید یا از کلاه و عینک آفتابی استفاده کنید. به خصوص در فصل تابستان تا حد ممکن در ساعات ظهر که اوج تابش آفتاب است، از خانه خارج نشوید. همچنین در نزدیکی آب، برف و ماسه بیشتر احتیاط کنید چون در این مناطق انعکاس اشعه های خورشید بیشتر است.
پرهیز از سولاریم
از سولاریم برای برنزه کردن خودداری کنید. ولی اگر میخواهید پوست برنزه داشته باشید حتما از محصولات برنز کننده استفاده کنید و همراه آن ضدآفتاب نیز به پوست خود بزنید. همچنین شستشوی منظم پوست، استفاده از مرطوبکننده و محصولات مراقبتی میتواند به کاهش کک و مک کمک کند.
بهترین روش درمان کک و مک
برای از بین بردن کک و مک میتوانید از روشهای پزشکی کمک بگیرید. همچنین میتوانید با روش های خانگی نیز تا حدودی آنها را کنترل کنید. البته در نظر داشته باشید که هیچ درمان خانگی ثابت شده ای برای وجود ندارد. اما با استفاد از یکسری روشها و استفاده از ماسکها میتوان این لکهها را کاهش داد. در ادامه به این موارد خواهیم پرداخت.
درمان طبیعی کک و مک
بسیاری از افراد ترجیح میدهند از درمانهای طبیعی برای مشکلات خود استفاده کنند. روشهای طبیعی میتوانید از ایجاد کک و مک جلوگیری کند یا لکه های روی پوست را کم رنگ کند. در ادامه به روش های رفع این عارضه پوستی می پردازیم:
ماسکهای خانگی برای نابودی کک و مک
بسیاری از افراد استفاده از ماسکهای طبیعی را برای از بین بردن کک و مک صورت و لکههای صورت توصیه میکنند. بهترین انواع ماسکها، آنهایی هستند که از مواد طبیعی گیاهی تهیه می شوند. چند مورد از این مواد گیاهی به شرح زیر هستند:
آلوئه ورا
یکی از بهترین گیاهانی که برای مراقبت از پوست از آن آستفاده میشود آلوئه ورا است. آلوئه ورا خاصیتهای بسیاری دارد از جمله به عنوان مرطوب کننده عمل کرده و به صورت کاملاً طبیعی پوست را جوان و دوباره احیاء میکند. برای از بین بردن کک و مک صورت به روش خانگی با استفاده از آلوئه ورا، شبها قبل از خواب مقداری آلوئه ورا به صورت خود بزنید و 20 تا 30 دقیقه بعد آن را کامل بشویید.
عسل
عسل به دلیل دارا بودن مواد خاصی، میتواند تولید بیش از حد ملانین را در سطح پوست کنترل کند. در اینجا دو نمونه از ماسک هایی با پایه عسل معرفی میکنیم که میتوانید برای از بین بردن لکه های پوست استفاده کنید:
ماسک عسل و آبلیمو
یک قاشق چایخوری آب لیمو ترش را با یک قاشق غذاخوری عسل مخلوط کنید. مخلوط به دست آمده را روی پوست خود به خصوص نواحی که دارای لکه هستند، بمالید. و بعد از 15 دقیقه آن را بشویید. میتوانید دو بار در هفته از این ماسک برای کاهش لکه های خود استفاده کنید.
ماسک عسل و سرکه سیب
یک قاشق چایخوری عسل را با یک قاشق غذاخوری سرکه سیب مخلوط کنید. ماسک به دست آمده را روی صورت خود ماساژ دهید و بعد از 15 تا 30 دقیقه آن را با آب ولرم بشویید. 3 تا 5 بار استفاده از این ماسک در طول هفته میتواند به کاهش لک های روی صورت کمک کند.
روغن نارگیل
بسیاری از افرادی که کک و مک در صورت خود داشتهاند استفاده از نارگیل را به بقیه توصیه کردهاند. روشهای مختلفی برای استفاده از روغن نارگیل جهت از بین بردن لکههای صورت وجود دارد. برای پوستهایی که خشک هستند استفاده از روغن نارگیل یک بار در روز میتواند ایده خوبی باشد اما برای پوستهای چرب، استفاده از روغن نارگیل توصیه نمی شود زیرا با بستن منافذ پوست میتواند منجر به بروز جوش و آکنه شود. در ادامه سه ماسک مختلف بر پایه روغن نارگیل معرفی خواهیم کرد:
بیشتر بخوانید: پوست چرب و همه راههای مراقبت و پاکسازی آن
ماسک روغن نارگیل
ابتدا صورت خود را تمیز کرده و سپس روغن را به آرامی و نرمی به مدت ۵ دقیقه روی صورت خود ماساژ دهید. بعد از آن یک استراحت ۱۵ الی ۲۰ دقیقهای داشته باشید سپس با آب گرم بشویید. میتوانید این روش را در هفته ۳ بار تکرار کنید.
ماسک روغن نارگیل و ماست
دو قاشق چای خوری روغن نارگیل را با ۲ قاشق چای خوری ماست بدون قند ترکیب کنید. بعد از آن ابتدا صورت خود را شسته و بگذارید ۱۵ تا ۲۰ دقیقه روی صورت شما بماند و سپس با آب گرم بشویید. استفاده از این روش کمک شایانی به از بین بردن کک و مک صورت میکند و علاوه بر آن، پوست شما نیز مرطوب میشود.
ماسک نارگیل و آبلیمو
چهار قاشق چایخوری روغن نارگیل را به همراه یک قاشق چایخوری آب لیمو را با هم ترکیب کنید. ابتدا صورت خود را تمیز کرده و بعد از آن ماسک را به مدت ۵ دقیقه روی پوست صورت ماساژ دهید.
چه غذاهایی که باعث کک و مک می شوند؟
به طور دقیق نمیتوان گفت کدام غذاها باعث ایجاد و یا تشدید لکه های روی پوست می شود. ولی به صورت کلی این موارد را مدنظر قرار دهید:
- کاهش استفاده از غذاهای چرب و فست فودها.
- افزایش مصرف سبزیجات که دارای فیبر بالایی هستند.
- مصرف خوراکی های حاوی آنتی اکسیدان.
- تامین ویتامین های گروه B که مهم ترین گروه ویتامین ها برای افزایش سلامت پوست هستند.
درمان کک و مک با کرم های موضعی
یکی دیگر از روشهای از بین بردن کک و مک استفاده از کرمهای محوکننده و سفیدکننده است که برخی از آنها با تجویز پزشکان و برخی دیگر نیز بدون دستور پزشک میتوان تهیه کرد. کرمهای ضدلک حاوی موادی هستند که میتواند تولید ملانین را در پوست سرکوب کند. در نتیجه ترکیبی که در کرمهای شفاف کننده پوست وجود دارد میتواند نواحی تیره پوست را روشن کند. ولی دقت کنید درمان کک و مک با استفاده از محصولات موضعی صبر و حوصله زیادی می طلبد.
روشهای تخصصی پزشکی
سریعترین راه برای درمان کک و مک استفاده از روشهای تخصصی پزشکی است ولی دقت کنید این درمان ها علاوه بر اینکه هزینه های بالاتری دارند، میتواند همراه با عوارضی هم باشد. پس حتما قبل از انجام این موارد با پزشک خود مشورت کنید. تعدادی از این روشها به شرح زیر هستند:
- لیزر : استفاده از لیزر احتمالا کم خطر ترین روش از بین بردن لکه های صورت هست. با این حال، در بعضی افراد عوارض جانبی مانند خارش، تورم، قرمزی و تغییر رنگ پوست را گزارش شده است. بسته به نوع لکه های صورت شما به چند جلسه لیزر نیاز خواهید داشت و مراقبت های پوستی بعد از آن نیز بسیار مهم هستند.
- لایه برداری شیمیایی: در این روش مواد شیمیایی خاصی روی پوست استفاده می شود که در نتیجه آن یک لایه از پوست از بین می رود. پس از طی دو تا چهار هفته، یک لایه پوست جدید جایگزین قبلی می شود. در این روش هم مراقبت های بعد از لایه برداری بسیار مهم و سختگیرانه هستند.
- مزوتراپی: در این روش ترکیبات مغذی مختلف مستقیما به پوست تزریق میشوند. که منجر به کاهش آبرسانی و روشن شدن پوست می شود. تعداد جلسات مزوتراپی با مشورت با پزشک تعیین می شود.
سوالات متداول
آیا کک و مک خطرناک است؟
خیر، کک و مک یک مشکل زیبایی است و معمولاً خطر خاصی ندارد.
بهترین روش پیشگیری از کک و مک چیست؟
قرار نگرفتن در معرض نور خورشید با استفاده مداوم از ضدآفتاب، لباس های آستین بلند و کلاه.
آیا درمانهای خانگی مؤثرند؟
بله، میتواند تاثیرگذار باشد ولی نیاز به صبر زیادی زیادی دارد.
چه افرادی بیشتر در معرض کک و مک هستند؟
افرادی که پوست روشن دارند و یا به صورت ژنتیکی در خانواده ی آن ها وجود دارد.
آیا درمان با لیزر یک راه حل دائمی است؟
بله، البته معمولا چند جلسه لیزر نیاز است تا پوست به صورت کامل پاکسازی شود.